Dolazak jeseni velikom broju ljudi predstavlja pravu nocnu moru jer se u tom periodu pogoršavaju simptomi reumatoidnog artritisa, osteoartritisa i gihta. Kada se to desi, najbolji saveznici jesu preparati na bazi lekovitog bilja
Artritis je upala jednog ili više zglobova, a manifestuje se bolom i otokom na zahvacenom zglobu. Mada postoji više od sto oblika oboljenja koja se nazivaju artritisom, praksa pokazuje da se iza bola i otoka zglobova najcešce kriju reumatoidni artritis, giht i osteoartritis, ali ne sme se zanemariti ni cinjenica da i neke druge, ozbiljnije bolesti mogu biti u pozadini ovog stanja. S obzirom na to da su uzroci artritisa brojni, cim se pojave simptomi, treba posetiti lekara koji ce posle precizne dijagnostike otkriti uzrok bolesti i propisati adekvatno lecenje.
Smanjite kilažu
Prekomerna telesna težina jedan je od faktora rizika za nastanak artritisa. Osim toga, strucnjaci isticu da svaki suvišan kilogram na koleno vrši opterecenje od 10 kilograma, a gubitkom od samo nekoliko kilograma možete znacajno smanjiti bolove u zglobovima. Zamena nezdravih namirnica zdravim, smanjen unos šecera i masti, kao i redovno vežbanje, dovoljni su za regulaciju telesne težine.
NE zasicenim masnim kiselinama
Zasicene masti, kojih najviše ima u namirnicama životinjskog porekla, okidac su upalnih procesa u zglobovima. Opasne su i transmasne kiseline iz margarina, pržene hrane i rafinisanih ulja.
DA nezasicenim masnim kiselinama
Masti igraju važnu ulogu u normalnom funkcionisanju organizma, pa ih ni slucajno ne smemo izbaciti iz ishrane, dovoljno je napraviti pravi odabir. Svima je dobro poznato blagotvorno dejstvo hladno cedenog maslinovog i lanenog ulja, ali tu su svakako i ulje od susama, uljane repice, koštica grožda i dr. U slucaju upalnih bolesti zglobova, potrebno je unositi omega-3 masne kiseline kojih najviše ima u lanenom ulju i semenkama lana, ulju žutog nocurka, ribi i koštunjavim plodovima. Dokazano je da ova ulja smanjuju upalne procese u zglobovima i organizmu uopšte.
Cudotvorni sok od krompira
Sok od krompira vezuje mokracnu kiselinu, pa se savetuje upotreba sveže cedenog soka od jednog krompira srednje velicine dnevno, i to ujutro, pre dorucka. Za bolji ukus može se pomešati s limunovim sokom ili supom…