Ukoliko vas muci visoki krvni pritisak, svakako morate da promenite navike u ishrani, tako da pre svega smanjite unos soli i masnoca i povecate unos vode. Ali uz vec poznate savete koji ce spreciti pojavu “tihog ubice”, pomoci ce vam i jedan mirisni zacin.
Ukoliko ubacite dva grama (ili pola kašicice) cimeta u svoju dnevnu ishranu, lakše cete kontrolisati visoki pritisak. Štaviše, nekoliko studija je potvrdilo kako gornji i donji pritisak kod odraslih osoba smanjuje svima poznati mirisni zacin – cimet.
“Svakako bih preporucio da se cimet doda u svakodnevnu ishranu, ali nece vam samo to pomoci u smanjivanju krvnog pritiska. Ishrana uopšteno treba da bude prilagodena zdravstvenom stanju organizma. Vežbanje je takode nužno, jer aktivnost nijedan zacin sigurno ne može da zameni”, kaže autor knjige “The Sooperfoods Rr Diet” Vendi Brazilijan.
Osim u kolacima, cimet možete da jedete i za dorucak, njime možete da posipate kafu ili jogurt sa žitaricama. Isto tako iseckano voce, poput jabuke ili kruške, možete oplemeniti ovim mirisnim smedim prahom.