Sjajna vest za ljubitelje cokolade! Krajem oktobra, na tržištu ce biti crna cokolada „artikoa“ koja je dobra za srce. Izmenjenim procesom proizvodnje, cuvaju se flavanoli iz kakaoa, za koje su strucnjaci utvrdili da cuvaju kardiovaskularni sistem.
Švajcarska kompanija „Beri Kalebo“ (Barry Callebaut) proizvela je cokoladu koja je dobra za srce, a do kraja meseca ce se naci u prodaji, piše Dejli mejl.
Testovi su pokazali da „aktikoa“, crna cokolada koja sadrži flavanole, cini krva zrnca elasticnijim za jedan do dva odsto, što cini da krv lakše struji.
Istraživanja su pokazala napredak, odnosno smanjenje od jedan odsto rizika od kardiovaskularnih problema, ukljucujuci i smanjenje od odsto za rizik od srcanog udara.
Zrna kakaoa su inace bogata flavanolima, ali oni „stradaju“ u procesu pripreme cokolade.
Švajcarska kompanija je odlucila da napravi izmene u procesu, tako da se zadrže te korisne materije.
Portparol kompanije rekla je da nije rec o hemijskom dodavanju bilo cega u cokoladu, vec se samo cuva ono što vec postoji u kakaou.