Tim istraživača iz Kalifornije sa Univerziteta Berkli uspeo je da stvori genetski modifikovan virus, koji je, ispostavilo se, postao fatalan za ćelije karcinoma jetre. Istraživanjem je obuhvaćeno trideset pacijenata obolelih od karcinoma jetre u terminalnoj fazi, od kojih je 16 primilo visoke doze nove terapije a drugih 14 male. Oboleli koji su primili udarne doze živeli su u proseku još 14,1 meseci, dok je druga grupa život produžila za samo 6,7 meseci.

Testiranje koje je trajalo četiri nedelje pružilo je još neke zanimljive odgovore. Vakcina sa genetski modifikovanim virusom je ubijala postojeće i sprečavala stvaranje novih zloćudnih ćelija tumora, ali da bi postigla potpuno delotvornost neophodna su dodatna istraživanja. Vakcina je osmišljena tako da se genetski modifikovani virusi iz nje množe u ćelijama raka, vremenom ih uništavajući. Istovremeno, njena misija je i da podstiče jačanje imunološkog sistema obolelih u odbrani od kancerogenih ćelija.

U terapiji "peksa-vek" vakcinom, kako su je stručnjaci nazvali, došlo je do smanjenja postojećeg tumora i smanjenja dotoka krvi u njih. Pokazalo se i da novu vakcinu pacijenti dobro podnose. Jedino je manji broj imao simptome nalik gripu, u trajanju dan, dva, kao i mučninu i povraćanje.

Istraživači ne kriju zadovoljstvo dobijenim rezultatima, i već pripremaju novu fazu testiranja "peksa-vek" vakcinom kod 120 obolelih od karcinoma jetre, a istražuje se i njeno dejstvo na druge vrste tumora.