10. 06. 2014. 20:00h | B92| foto: Beta/AP/A. S.
Svi vole banane, ukusne su, hranjive i pune kalijuma. Medutim, da li ste se ikada zapitali u kom stadijumu zrelosti su one najbolje za probavu i zdravlje? Evo rezultata zdravstvenog istraživanja sprovedenog u Japanu. Birajte banane sa tackicama. Ne izgledaju mnogo lepo, ali su zdravije
Potpuno zrela banana proizvodi supstancu "TNF" (Tumor Necrosis Factor) ili Faktor Nekroze Tumora, koja ima sposobnost da se bori protiv celija koje se ponašaju neuobicajeno.
Kako banana zri, razvija tamne tackice po sebi. Što više tackica ima, više je obogacenih celija koje razvijaju imunitet.
U tom stadijumu sazrevanja, banana je i najbolja za varenje jer se šecer iz banane tada najlakše apsorbuje, za razliku od manje zrelih banana kada su teže za probavu jer se skrob još nije pretvorio u šecer.