Časopis “Anticancer Research” objavio je studiju koja ukazuje na povezanost vitamina D s većim šansama za preživljavanje karcinoma dojke. Istraživanje je trajalo devet godina, a u njemu su učestvovale 4.443 žene obolele od ove vrste raka.
U obzir su uzete koncentracije vitamina D u krvi na temelju čega su naučnici zaključili kako je nivo vitamina D kod žena s karcinomom dojke niži od preporučenih vrednosti. Autori studije objasnili su kako je vitamin D važan za sprečavanje karcinoma dojke jer potencijalno ublažava agresivno delovanje tumorskih ćelija u organizmu.
Naime, sve dok su receptori vitamina D prisutni u organizmu, rast karcinoma je otežan zbog smanjene prokrvljenosti zaraženog tkiva. Zbog toga predlažu potencijalno korištenje vitamina D kao biomarkera za procenu stepena karcinoma dojke.
Ujedno smatraju kako je poželjan povećani unos vitamina D putem ishrane i dodataka ishrani jer viši unos neće imati negativne posledice po zdravlje, a može delovati protektivno u slučaju karcinoma.
Međutim, pre povećanja unosa ovog vitamina putem dodataka ishrani potrebno je konsultovati se s doktorom.
Autor: Life Content, Đ.S.