“Zahvaljujuci savetu nutricionista, uspeo sam da skinem višak kilograma i da naucim zdravo da se hranim”, tvrdi poznati kreator
Buduci da je godinama živeo stresno, nezdravo se hranio i konzumirao ogromne kolicine gaziranih napitaka, modni kreator Zvonko Markovic u jednom trenutku suocio se sa ozbiljnim problemom – viškom kilograma koji je poceo da mu narušava zdravlje. Kada je doneo odluku da promeni nacin života, potražio je savet nutricioniste, smatrajuci da je to jedini pravi put do optimalne telesne težine i – zdravlja.
Šta je, po mišljenju vašeg nutricioniste, najvažnije kada je rec o zdravom režimu ishrane?
Suština cele price jeste dinamika – neophodno je uspostaviti ritam obroka izmedu kojih neceš jesti ništa “s nogu”. Dakle, ko misli da nije strašno ako izmedu dva obroka popije cašu soka ili pojede “par zalogaja” – greši. Sva hrana koja se unosi mimo tri ili pet ustaljenih obroka doprinosi gojenju, ali moram reci i to da je velika zabluda da sami možemo osmisliti svoju dijetu tako što cemo iz ishrane izbaciti ovo ili ono. Tek uz pomoc strucnjaka iz te oblasti može se otkriti šta organizmu prija, a šta stvara poteškoce i otežava funkcionisanje metabolizma. Prioritet je uspostavljanje balansa: da organizam dobije ono što mu je potrebno, da se ne gladuje i da citav proces bude zasnovan na principima ocuvanja zdravlja.
Jeste li, možda, radili test intolerancije na hranu?
Da, i receno mi je da mogu da jedem sve jer ne postoje namirnice na koje sam intolerantan. Treba samo da naucim da ih pravilno kombinujem. Recimo, voce koje je puno šecera i glutena, ne treba konzumirati sa mastima i proteinima, jer je to “ubitacan” spoj. Vremenom sam shvatio da je 200-300 g svežeg ananasa u tanjiru odlican nacin da se zapocne dan, jer je rec o vlaknastoj hrani koja daje osecaj sitosti, a ujedno pomaže da metabolizam stalno bude aktivan.
Da li ste, pokušavajuci da smršate, probali i neke alternativne metode?
Kada covek ima zdravstveni problem, normalno je da isproba sve mogucnosti koje su mu na raspolaganju. Zanimljiv mi je, recimo, homeopatski pristup lecenju. Suština je u tome da sve što se telu dešava ima odredeni uzrok, koji treba pronaci pre nego što se zapocne sa lecenjem posledica. To me je podstaklo da se intenzivnije bavim sobom: obratio sam pažnju na stvari o kojima ranije nisam ni razmišljao (nacin na koji se znojim, zbog cega se umaram…). Po preporuci homeopate, neko vreme nosio sam plocicu, slicnu magnetu, koja reguliše protok energije u telu.
Kakav je danas vaš režim ishrane?
Tokom prepodneva mogu da jedem i voce i kuvanu hranu, dok je poslepodne rezervisano za proteine i tada jedem samo meso. Pokušavam da ne mešam namirnice, izbegavam provereno rizicne kombinacije poput one najpopularnije – krompira i mesa. Testenine sam uglavnom izbacio iz ishrane i jedem ih samo kada želim sebi da dam oduška.
Prolece je pred nama, pijacne tezge sve su punije. Kom vocu i povrcu se najviše radujete?
Nisam veliki ljubitelj voca. Moja mama voli jabuke i uvek ih ima u kuci, pa se kod nje “snabdevam” kad poželim malo vitamina (smeh). Što se tice povrca, ne mogu bez šargarepe i krastavaca. Neki preporucuju da se šargarepa jede kuvana, ali meni se više svida sveža – to je idealna zamena za razne nezdrave grickalice. Kad vas obuzme dobro poznati osecaj da biste nešto pojeli a ne znate šta, svež, neposoljeni krastavac pravi je izbor! Moj deda je govorio: ‘Vagon krastavaca, gram krvi’!…
Eva Cubrovic
OSTATAK TEKSTA MOŽETE DA PROCITATE U NOVOM BROJU…