nedelja, 25. nov 2012, 16:06 -> 16:44 Dame koje uživaju u crnom caju manje su izložene riziku od raka jajnika, tvrde australijski strucnjaci. Najzaslužniji, najverovatnije, flavonoidi kojima obiluje poznati napitak.
Žene koje tokom veceg dela života uživaju u caju mogu ocekivati bitne zdravstvene dobrobiti od ove navike. Zbog konzumacije ovog poznatog napitka, izmedu ostalog, manje su sklone raku jajnika.
Istraživaci Univerziteta „Kurtin" u Pertu u Australiji proucavali su 1.000 žena prosecno starih 59 godina. Jedna grupa ispitanica je imala dijagnozu raka jajnika, dok je 500 bilo zdravo. Strucnjaci su ih detaljno ispitali o navikama ispijanja caja: koliko cesto piju napitak, koju vrstu i kada su prigrlile ovu naviku.
Ustanovili su da su zdrave žene bile sklonije dužem ispijanju caja u odnosu na ucesnice istraživanja sa dijagnostikovanim rakom. One su, naime, u ranijem dobu pocele redovno da piju poznati napitak.
Od ukupnog broja zdravih ispitanica, cak je 79 odsto redovno pilo caj, u poredenju s 51 odsto žena s rakom jajnika. Istraživaci su istakli flavonoide crnog caja, mocna jedinjenja koje nam pomažu u borbi protiv bolesti, kao najodgovornije za ovakvu „zdravstvenu zaštitu".
Oni koji ne mogu da prihvate jak ukus crnog caja mogu ga razrediti mlekom, savet je strucnjaka zasnovan na rezultatima prethodnih istraživanja koja su pokazala kako to nece uticati na blagotvorni efekat sastojaka napitka.
„Caj je sigurno i jeftino pice. Treba podsticati njegovu konzumaciju zbog potencijalnih dobrobiti sprecavanja ove ceste i smrtonosne bolesti žena", zakljucio je voda studije doktor Endi Li.
Rak jajnika jedan je od vodecih uzroka smrti žena i druga ginekološka maligna bolest po ucestalosti. Tumor jajnika nastaje rastom abnormalnih celija i može biti nekancerogen - benigni ili kancerogen - maligni.