Limun je poveo na ovoj listi. Razlog je pre svega vitamin C koji povećava nivo dobrog holesterola i jača kosti. U sebi ima flavonoide koji su pravi pravi borci protiv ćelija raka i smiruju sve zapaljinske procese.
Brokoli je izuzetno povrće bogato vitaminom C (ima ga čak dva puta više od limuna) i vitaminom K. Brokoli je zato važan i za zdravlje kostiju, a iz njega ćete najviše dobiti ako ga jedete svežeg.
Ovde je i crna čokolada. Nije namirnica iz prirode, ali je čuvar srca i zdravog pritiska, puna je flavonoida i antioksidanasa koji regulišu nivoe dobrog i lošeg holesterola. Ključan je kakao koji je bogat i gvožđem. Dakle, ovde se priča o crnoj čokoladi, ne bilo kojoj drugoj.
Krompir je bogat folatima koji su značajni za izgradnju ćelija i sprečavaju DNK promene koje mogu uzrokovati rak. Jedan crveni krompir u sebi ima istu količinu folata kao i šolja spanaća ili brokolija, ali i vitamina A i to osam puta više od vaših dnevnih potreba. Ovaj vitamin je važan za odbranu od bolesti. Stručnjaci savetuju i da se krompir jede ohlađen jer tako za 25% povećava sagorevanje masti posle obroka.
Losos je izuzetno bogat omega 3 kiselinama koje su neophodne za zdravlje srca, borbu protiv raka i depresije. U sebi ima i nijacin koji poboljšava memoriju i bori se protiv Alchajmerove bolesti. Ako imate priliku, jedite divljeg lososa.
Orah, lešnik, badem regulišu spavanje zahvaljujući melatoninu, ali ključan sastojak su omega 3 masne kiseline majstori za smanjenje nivoa holesterola, zaštitu od sunca, popravljanje raspoloženja. Savet je da pojedete nekoliko ovih koštunjavih voćkica za dezert.
Avokado nije namirnica sa ovog podneblja, ali je treba uvesti u jelovnik pre svega ako želite dobro svom srcu. Avokado snižava nivo holesterola, smanjuje rizik od srčanih oboljenja, a povećava apsorpciju beta karotena ukoliko ga umešate u salatu od povrća.
Beli luk je svemoćan – štiti organizam od bakterija, sprečava zapaljenja, snižava holesterol, snižava krvni pritisak. Alicin je glavni sastojak i najviše ćete ga pojesti ako beli luk jedete svež. Kuvanjem ova namirnica gubi mnogo toga hranljivog.
Spanać ne smete preskakati ako mislite na zdravlje. Jedite ga svežeg kako biste iz njega iskoristili maksimum. Lekari tvrde da je najdelotvornija namirnica u borbi sa ćelijama raka zahvaljujući antioksidansima luteinu i zeksantinu. Ako vam je bljutav svež spanać, napravite miks sa šargarepom, bananom i jabukom. Sve pasirajte u blenderu, dodajte led i počastite sebe više nego zdravim obrokom.
Mahunarke jedite četiri puta nedeljno i značajno ćete umanjiti šanse za bolesti srca. Jedite što tamnije sorte pasulja, graška, sočiva jer su 40 puta bogatije antioksidansima. 1. Pečurke
Ukusna mesnata namirnica koja može biti izvrsna niskokalorična zamena za crveno meso. Pečurke regulišu nivo estrogena kod žena i štite od raka dojke.
Ječam
Žitarica bogata vlaknima i pravi borac protiv povišenog holesterola i vrlo korisna za regulaciju probave.
Orasi
Neverovatna namirnica bogata omega 3 masnim kiselinama koje snižavaju loš i regulišu dobar holesterol.
Integralna testenina
Najzdraviji oblik testenine koji sadrži tri puta više vlakana od bilo koje druge. Žitarice od celog zrna vrlo su zdrave za vaš organizam i probavu.
Puter od kikirikija ili badema
Ove proteinom bogate namirnice sadrže mononezasićene (oleinske) masne kiseline koje su vrlo dobre za srce. Puter možete i sami napraviti.
Kinoa
Kinoa nije žitarica već semenka biljke koja je srodna spanaću. Bogata je belančevinama, aminokiselinama, neprobavljivim vlaknima, fosforom, magnezijumom i gvožđem i pruža telu energiju.
Obrano mleko
Obrano mleko sadrži 9 esencijalnih nutrijenata među kojima je kalcijum, B vitamin koji je dobar za neurološku funkciju i D vitamin koji je borac protiv raka.
8. Borovnica
Ovo super voće bogato je vlaknima, izvrstan je antioksidant i izuzetno koristan za jačanje krvnih sudova. Borovnice su i odličan izvor vitamina C, bioflavonoida, folne kiseline, kalijuma, kalcijuma i gvožđa.
Bulgur
Bulgur je napola skuvana, osušena i zdrobljena pšenica bogata gvožđem, fosforom, cinkom, manganom, selenom, magnezijumom i B vitaminom. Izuzetno je blagotvoran za probavni sistem, a pomaže i kod zatvora, divertikuloze debelog creva, srčanih bolesti i raka.
Sočivo
Sočivo se ubraja u grupu zrnastih mahunarki. Ne sadrži zasićene masnoće, kao ni štetni holesterol, a izvanredan je izvor topivih i netopivih vlakana. Poznato je kao energetski vredna namirnica zbog visoke koncentracije B vitamina i velikih količina ugljenih-hidrata. - See more at: http://www.nadlanu.com/pocetna/zivot/zivi-zdravo/Najzdravija-hrana-na-svetu-se-krije-u-vasem-domu.a-217634.267.html#sthash.I4odzwBB.dpuf
Pošto se kinoa smatra jednom od najzdravijih namirnica svih vremena, prošla, 2013. godina proglašena je međunarodnom godinom kinoe.
Kinoa je namirnica koja se kuva i konzumira poput žitarica. Ipak, ona nije žitarica, već je više srodna spanaću, blitvi i repi. Deo koji se jede podrazumeva semenje koje se kuva poput riže i nema glutena.
Ova namirnica je posebno zdrava jer predstavlja jedinstven izvor proterina, tačnije sadrži svih devet esencijalnih aminokiselina, pa je nazivaju kompletnim izvorom belančevina.
Od više vrsta najkomercijalnije su bela, crvena i crna kinoa.
Stručnjaci savetuju da ju je pre pripreme najbolje isprati kako ne bi imala gorak ukus.
SUNCEVA SVETLOST - NAJZDRAVIJA HRANA
Preporucite nas vasim prijateljima, na taj nacin cete doprineti da sto vise ljudi sazna za ovaj nacin zdrave ishrane i time cete pomoci mnogim ljudima da poboljsaju svoj zivot i izlece svoje bolesti ukoliko ih imaju. Procitajte nasu belesku u kojoj cete naci sva potrebna uputstva u kojima cete nauciti kako da koristite suncevu svetlost kao hranu.
SUNCEVA SVETLOST - NAJZDRAVIJA HRANA
Da bi ljudski organizam mogao da funkcionise u njega se mora unositi dodatna energija. Energija se u organizam moze unositi na razlicite nacine. Uobicajeni nacin jeste unosenje energije putem cvrste hrane. Sta je to sto se nalazi u cvrstoj hrani sto nasem organizmu daje energiju i time nas organizam odrzava u zivotu? To je energija iz Sunca. Sva hrana koju jedemo sadrzi suncevu energiju, koju nase telo crpi iz hrane. Energija iz biljne hrane je energija koja je jednom vec iskoriscena i time oslabljena a energija iz mesa je energija koja je dva puta iskoriscena, tako da u hrani zivotinjskog porekla ima najmanje sunceve energije.
Unosenjem cvrste hrane u nas organizam mi unosimo i toksicne materije koje se u hrani nalaze i na taj nacin ostecujemo celije. Takodje kroz hranu se unosi nedovoljno energije u organizam, sto vremenom dovodi do propadanja celija i razvijanja bolesti. Bolesti se javljaju ne samo zbog nedostatka energije koja je potrebna nasem telu vec i zbog stetnih materija koje unosimo sa hranom. Dakle imamo dvostruku stetu ovakvim nacinom ishrane.
Postoji jedan stari nacin hranjenja naseg organizma, nacin koji je bio vise hiljada godina gotovo potpuno zaboravljen, ali poslednjih nekoliko godina taj nacin ishrane ponovo je otkriven javnosti i sve vise ljudi ga praktikuje. To je ishrana suncevom energijom. Energiju mozemo uzeti direktno iz Sunca. Takav nacin je najzdraviji i to je direktno uzimanje energije, direktno sa izvora......(Sunce je izvor energije) i tada dobijamo mnogo vise energije nego kada energiju uzimamo indirektno kroz hranu. Direktnim hranjenjem suncevom energijom ne unosimo u nas organizam stetne materije koje ce ugrozavati nase zdravlje.
Ukoliko zelite da sebi stvorite dobro zdravlje, preporuka je da pocnete da praktikujete ovaj drevni nacin ishrane koji ce vas zivot uciniti mnogo boljim.
Nacin na koji se covek moze hraniti suncevom energijom jeste upijanje sunceve energije kroz oci. Postupak je potpuno bezopasan jer postoje odredjena pravila kako se to radi.