nebojsa - 14. april 2013. u 16.38
Novo istraživanje je pokazalo da konzumacija crne cokolade visokog kvaliteta može pomoci ljudima koji boluju od šecerne bolesti da održe nivo holesterola u granicama normale.
U istraživanju koje je sproveo tim naucnika s britanskog univerziteta Hal ucestvovalo je 12 dobrovoljaca koji su imali postavljenu dijagnozu šecerne bolesti. Pri tom, svi ucesnici tokom 16 sedmica dobijali su tamnu cokoladu.
Svi ucesnici koji su tokom tog perioda dobijali cokoladu obogacenu polifenolima, hemijskim sastojcima koji se nalaze u cokoladama sa visokim sadržajem kakaa, imali su znacajno bolje nalaze holesterola u krvi.
Strucnjaci su utvrdili da ne samo da su se ukupne vrednosti holesterola u krvi snizile, vec se i nivo takozvanog dobrog holesterola (HDL) povisio zbog cega se smanjio i rizik za razlicite bolesti srca.
Profesor Stiv Atkin, voda istraživanja je objasnio da bi cokolada s visokim sadržajem kakaa trebala biti ukljucena u ishranu ljudi koji boluju od dijabetesa tipa 2, kao sastavni deo osecajnog i uravnoteženog pristupa ishrani i nacinu života.
Strucnjaci ljudima koji boluju od ove hronicne bolesti savetuju zdravu ishranu i fizicku aktivnost da bi što duže mogli da održe psihicko i fizicko zdravlje. (Tanjug)
Sledeci clanak: Zašto cesto jedete