28. 04. 2013. 08:00h | B92| foto: Arhiva
Iako se svi raduju prolecu, šarenim biljkama i suncu, za neke je ovo doba godine prava nocna mora. Govorimo o ljudima koji pate od alergija, a njih je nažalost svake godine sve više i više. Alergije itekako mogu narušiti kvalitet života, pa ako ovog proleca ne želite da budete zatvoreni u cetiri zida, procitajte koja je najbolja, a koja najgora hrana za alergije. Jabuke
Odavno se vec zna da je jabuka izuzetno zdravo voce. Zbog svojih sastojaka, posebno vitamina C, može štititi od alergija i astme, pokazuje nekoliko istraživanja. Osim toga, kora jabuke sadrži antioksidanse koji poboljšavaju funkcionisanje pluca. Slicne sastojke sadrže i luk, paradajz, pomorandže i jagode, pa i te biljke mogu pomoci kod problema s alergijama.
Crveno grožde
Antioksidansi skriveni u crvenom groždu imaju snažne protivupalne moci koje dokazano blagotvorno deluju na simptome alergija. Jedno istraživanje iz 2007. godine pokazalo je da mediteranska ishrana koja ukljucuje crveno grožde, pomorandže i jabuke, ublažava alergijske simptome poput zacepljenog nosa i bolnog grla.
Topli napici
Vrlo cesto alergijski simptomi ukljucuju iskašljavanje sluzi i peckanje grla. Kod takvih problema mogu pomoci topli napici, samo je važno da budu što topliji. Najbolje je konzumirati topli biljni caj, ali pomocice i vruca supica. Ako ne možete da se naterate da pijete jako tople napitke, probajte da udišete paru od caja – i to može pomoci.
Celer
Odredene vrste voca i povrca mogu uzrokovati oralni sindrom alergije, a to se najcešce javlja u prolece. Simptomi se pokazuju kao svrab u ustima i grlu. Vrlo cesto to može biti od celera, ali i od drugih namirnica koje sadrže slicne sastojke poput paradajza, breskve, kivija i dinje. Ako primetite ovakve simptome nakon konzumiranja odredenog voca ili povrca, znajte da ste alergicni.
Zacinjena hrana
Iako mnogi vole da je jedu, zacinjena hrana može izazvati alergijske reakcije. Simptomi su curenje nosa, suzne oci i neretko i kijanje. Javlja se i bolna naduvenost stomaka. Sve to dogada se zbog kapsaicina, inace vrlo zdravog sastojka koja se nalazi u jakim zacinima. Iako zdrava, nažalost ova materija kod nekih izaziva alergiju. Jedini lek je izbegavati jako zacinjenu hranu.
Alkohol
Jeste li primetili da vam katkada nakon konzumacije alkohola curi krv iz nosa? Ne mora to biti jako, jednostavno se na papirnatim maramicama pojave tragovi krvi. Alkohol uzrokuje širenje krvnih sudova, pa tako dolazi do blažeg krvarenja. Proverite i kakvo vam je stanje kože nakon noci ispunjene alkoholom. Nekim ljudima pocnu da se perutaju uši, obrve, laktovi, pete… Sve je to znak da ste alergicni na alkohol.