nedelja, 05. maj 2013, 10:14 -> 12:16 Veliki Uskršnji post je završen, a vecina onih koji su izdržali sada žele da sebi daju malo oduška. Nutricionistkinja Milka Raicevic, ipak, apeluje na umerenost u ishrani. Treba pripaziti na unos mesa i jaja, a nikako ne treba konzumirati vruce pecenje i topao hleb.
Nutricionistkinja iz Doma zdravlja Palilula Milka Raicevic apelovala je na sve ljude koji su postili, da danas, kada je post okoncan, ne preteruju sa hranom i da posebno paze na unos mesa i jaja.
Iz gostovanja Milke Raicevic u Dnevniku RTS-a
Gostujuci u Dnevniku RTS-a, Raiceviceva je istakla da posle posta za pocetak treba jesti lakšu hranu, poput salata, a da se meso i „jaca" hrana konzumiraju u manjim kolicinama.
Za Uskrs su nezaobilazna jaja, a nutricionistkinja kaže da bi zdrave osobe mogle da pojedu i do tri belanca, a da što se žumanaca i celih jaja tice svedu njihov broj na jedno ili dva.
Prema njenim recima, posebno treba uzeti u obzir što je ovih dana prilicno vruce za ovo doba godina, pa je i to jedan od razloga zašto bi trebalo pripaziti.
„Ne bi trebalo jesti vruce pecenje i hleb, i naravno mora da postoji neka granica", istakla je Raiceviceva.
Što se dece tice, nutricionistkinja posebno apeluje na roditelje da pripaze na njihovu ishranu, ne samo danas na praznik, vec tokom cele godine. Jedan od poražavajucih podataka je što nam sve više dece boluje od povecanog krvnog pritiska.
„Decu treba ukljuciti u sportske aktivnosti. Ukoliko to nije moguce, jednocasovna šetnja bi bila sasvim dovoljna. Posebno je važno da dete ima pet obroka dnevno i mora da se pazi koliko hrane unosi. Mora da unosi dosta voca, povrca", kaže Raiceviceva.
Prema njenim recima, roditelji ce tako balansiranom ishranom, unosom vode, dijetnih vlakana i fizickom aktivnošcu, doci do onoga što žele da postignu, a to je zdravlje dece.