Došli ste do tog poznatog momenta kada deluje da jednostavno ne možete da steknete više mišicne mase? Iako je vaš sistem dizanja tegova delimicno kriv za to, važnu ulogu ima i - ishrana.
Opšte pravilo ishrane kada trenirate u teretani je da treba da unoste 0,8 grama ugljenih hidrata za svaki kilogram telesne mase, u toku 30 do 60 minuta posle treninga. Pored toga, potrebno je da unesete 0,2 do 0,4 grama proteina na svaki kilogram svoje telesne težine, za najbolje rezultate.
Pošto je sve to ipak malo komplikovanije od toga, evo nekih predloga šta bi konkretno mogli da jedete posle treninga, a što ima odgovarajuci odnos ugljenih hidrata i proteina, koji ce pomoci izgradnju mišica u kriticnom periodu posle treninga.
1. Pržena mešana piletina
Piletina je odlican izvor proteina, a posle treninga ce vam u stvari više koristiti beli pirinac, nego integralni. Dodajte povrce za bolji ukus i još više hranljivih materija.
2. Suvo i orašasto voce
Ko nema vremena ili prilike da pola sata do sat posle treninga pojede konkretan obrok, uvek može da se odluci za orašasto voce, koje ce vam dati proteine, i sušeno voce, koje ce vam dati ugljene hidrate, koji se lako vare i organizam ih koristi maksimalno.
3. Tunjevina i integralni krekeri
Tuna ima malo masti, ali dosta proteina i zdravih masnih kiselina, koje su dobre za srce. Sa druge strane, hrskavi krekeri su odlican izvor ugljenih hidrata. Preskocite majonez, a odlucite se za kombinaciju limunovog soka, maslinovog ulja i malo senfa uz ribu.
4. Kornfleks i obrano mleko
Pronadite bolji kornfleks od integralnih žitarica, koji je danas dobar izvor proteina, ugljenih hidrata i važnih vitamina i minerala, a mleko je dobar izvor caseina i proteina surutke.
5. Omlet od belanaca i spanaca
Jaja su vrhunski izvor proteina, kada je hrana u pitanju. Spanac je, sa druge strane, jedna od najalkalnijih namirnica, što znaci da smanjuje nezdravu kiselu sredinu u telu, a nedavno je otkriveno da sadrži biljne steroide koji pomažu rast mišica. Izmešajte belanca, mleko i spanac i naprevite sebi omlet na kome ce vam miriši biti zahvalni.