Foto-ilustracija: Foter/DaveAustria.com
“Pustiti goluba” sigurno predstavlja jednu od najneprijatnijih stvari koje mogu da vas zadese na prvom izlasku sa suprotnim polom, ali i na porodicnim ili poslovnim ruckovima. Medutim, šta tacno uzrokuje ispuštanje gasova iz stomaka? Verovatno vam je manje poznato da su prdeži zapravo indikator lošeg zdravstvenog stanja.
Intestinalni gasovi sastoje se od smese azota, kiseonika, ugljen-dioksida, vodonika i metana. Ovo su uglavnom gasovi bez mirisa, ali mogu postati neprijatni kada se pomešaju sa drugim gasovima, poput sulfata. Do ovoga može doci na dva nacina.
Foto-galerija:David Castillo Dominici/freedigitalphotos.net
Prvo, ako gas ostane dugo u crevima, bakterije pocinju da dodaju neprijatni smrad vodonik sulfida. Druga stvar zbog koje ce vam gasovi biti neprijatniji jeste od konzumiranja odredenih vrsta hrane, posebno onih koje su bogate sumporom.
Namirnice kao što su karfiol (i ostatak porodice kupusa), pasulj, jaja, sir, beli i crni luk i meso ozloglašeni su po svom efektu na želudacne gasove upravo zbog visokog sadržaja sumpora u njima. Takode i šeceri kao što su melitroza, stahioza i verbaskoza proizvode gasove jer kada dospeju u creva, bakterije podivljaju i gas se nekontrolisano oslobada.
Foto-galerija:Paul/freedigitalphotos.net
Dakle prdeži mogu poticati od vazduha koji udišemo, gasova koji dospevaju u creva iz krvotoka, gasova koji su proizvod hemijskih procesa u želudcu i delovanja bakterija u crevima. Ova poslednja dva izvora su razlog za brigu.
Ako se hrana koju ste pojeli ne vari pravilno, onda se ili fermentira ili truli u stomaku, oslobadajuci toksicne gasove. Na duže staze ovi otrovni gasovi mogu izazvati ozbiljne poremecaje poput gorušice, grceva, nadimanja, zatvora, krvave stolice, kolitisa i drugih problema. Vecina ljudi u svakom trenutku ima najmanje kilogram nesvarene hrane koja truli u digestivnom traktu. Krvotok apsorbuje toksine koji nastaju procesom truljenja što vodi do alergija, osipa, glavobolja i mucnina.
Foto-galerija:dream designs/freedigitalphotos.net
Jedan od najcešcih razloga zašto hrana ostaje polusvarena u crevima je naprosto nepravilno kombinovanje prehrambenih proizvoda. Svaka vrsta hrane zahteva drugaciju kolicinu hlorovodonicne kiseline, pljuvacne amilaze i vremena od naših tela kako bi se uspešno svarila.
Kada u kuhinji kombinujemo namirnice koje se ne vare dobro zajedno, kao što su meso i krompir, šnicle i jaja ili sendvice sa sirom i šunkom, dobar deo obroka se ne svari vec ostaje da truli u želudcu. Takode ukoliko suviše cesto jedemo obroke, želudac gura delimicno svarenu smesu, kako bi se oslobodio prostor za novu hranu.
Foto-galerija:nuchylee/freedigitalphotos.net
Pored toga što hrana koja truli u vašim crevima uzrokuje smrdljive gasove i truje vam krvotok, prdeži takode mogu da budu indikator razlicitih zdravstvenih problema.
Celijakija, od koje pati i naš teniserski as Novak Ðokovic, bolest je uzrokovana lošom apsorbcijom ugljenih hidrata. U blažem obliku poznata je kao netolerancija na gluten. Obicno se manifestuje jakim stomacnim bolovima i nedostatkom vitamina u organizmu. U slucaju da patite od ove bolesti, trebalo bi da uklonite sve prehrambene proizvode koji sadrže gluten poput pšenice, raži i jecma iz svoje ishrane.
Foto-galerija:Somchai Som/freedigitalphotos.net
Netolerancija na laktozu, odnosno na mlecni šecer takode može izazvati nekontrolisane gasove. Kada nemamo dovoljno enzima laktaze koji je neophodan za razlaganje laktoze na glukozu i galaktozu, mleko i mlecni proizvodi ostaju u našem sistemu za varenje, bakterije njima hrane, što proizvodi smrdljive gasove. Kada neko ko nije tolerantan na laktozu konzumira u vecim kolicinama vecina šecera prolazi nesvareno kroz stomak u creva, gde apsorbuje mnogo vode i postaje hrana za bakterije koje stvaraju gasove i kiseline. To obicno vodi do simptoma poput abdominalnog nadimanja, grceva i proliva. Ukoliko spadate u one koji su netolerantni na laktozu, možete da probate sa uzimanjem digestivnih enzima ili naprosto uklanjanjem mlecnih proizvoda iz svoje ishrane. Uvek možete konzumirati druga mleka, poput kokosovog ili orahovog.
Foto-galerija:David Castillo Dominici/freedigitalphotos.net
Infekcije digestivnog trakta. Postoje mnoge bakterije, virusi i paraziti koji mogu da izazovu infekciju sluznice creva i digestivnog trakta. Ovo može biti uzrokovano putovanjima po egzoticnm krajevima sveta gde higijena nije na visoko nivou. Infekcije su obicno pracene dijarejom, groznicom i stomacnim bolovima. Ako sumnjate da patitite od takve infekcije, obavezno se obratite lekaru.
Foto-galerija:Victor Habbick/freedigitalphotos.net
Candida albicanis, odnosno gljivicna infekcija isto izaziva neprijatne gasove. Izvesna kolicina kvasca u našem crevnom traktu je normalna i zdrava, medutim prevelike kolicine uzrokuju brojne probleme. Kandida je prirodno prisutna u ljudskom telu i ima jako bitnu funkciju za rad organizma. Medutim pod odredenim okolnostima kandida može izazvati promenu u svojoj strukturi i pretvoriti se u neprijateljski nastrojenu gljivicu koja raste u obliku sicušnih vlakana koji puštaju korenje u sluzokožu creva i prodiru u tkiva organa. Puštanje više gasova nego obicno može biti simptom prekomernog bujanja ove crevne gljivice. Nadimanje i grcevi prilikom prekomernog ispuštanja gasova ubrzo nakon rucka mogu biti posledica ovakvog razvoja dogadaja, marocito ako se to dešava nakon unošenja hrana “okidaca”, poput šecera, peciva, hleba, piva, alkohola, sirca, fermentisane hrane i pasulja – namirnica kojima se kvasac hrani.
Foto-galerija:ddpavumba/freedigitalphotos.net
Dakle, šta vam je ciniti ako patite od smrdljivih gasova? Pokušajte da iz ishrane uklonite uobicajene alergene kao što su pšenica i mlecni proizvodi. Izbcite i namirnice bogate sumporom. Uzimajte uz svaki obrok digestivne enzime. Obogatite svoju ishranu probioticima, bilo kroz hranu, bilo u obliku dodataka. Informišite se o pravilnom kombinovanju prehrambenih proizvoda. Idite kod gastroenterologa, ili možda specijaliste za infektivne bolesti, ukoliko sumnjate na parazite.
(A.C)