cetvrtak, 30. maj 2013, 10:04 -> 12:34
Svojom jedrinom, crvenom ili žutom bojom, omiljenim slatkastim ukusom, trešnja malo koga može „da odbije“. Iako zvuci neverovatno, ovo voce je „prirodni lek sa drveta“, jer sadrži veliku kolicinu vitamina C, cinka, folnu kiselinu, kalcijum, gvožde i biljne pigmente, takozvane antocijanidine koji su najvredniji sastojak.
Sezona trešanja je u punom jeku. Po mišljenju beckog zdravstvenog strucnjaka Hademara Bankhofera trešnje su „prirodni lek sa drveta" i pomažu izmedu ostalog kod problema sa reumom i gihtom.
Trešnje sadrže veliku kolicinu vitamina C i cinka, koji su veoma važni za otpornost organizma, zatim folnu kiselinu za zdravo srce i krvotok, kalcijum za kosti i gvožde za krv. Medutim, najvredniji su biljni pigmenti, takozvani antocijanidini koji se nalaze u trešnjama.
Oni jacaju vezivno tkivo, te sprecavaju nastanak bora tako što uništavaju štetne enzime koji kožu cine starom i naboranom.
Trešnje takode mogu da sprece nastanak celulita, a na americkom univerzitetu u Vermontu dokazano je da su antocijanidini dobri i protiv upale mišica i grceva u listovima nogu.
Delotvorno dejstvo antocijanidina kod problema sa reumom i gihtom, otkrio je 1950. godine u Teksasu nemacki lekar Ludvig Blau. On je, naime, sam bolovao od gihta, imao jake bolova od kojih povremeno cak nije mogao ni sam da se krece, vec samo pomocu invalidskih kolica.
Jednom prilikom je primetio da su njegovi bolovi nakon dve šake trešanja bili manji.
Pokrenuo je studiju sa pacijentima koji su patili od reume i gihta i od tada je dokazano da trešnje smanjuju nivo mokracne kiseline i lece upale.
Prema recima beckog strucnjaka Bankhofera, protiv reume i gihta efikasnije su tamne trešnje, jer sadrže više pigmenta.
Pomocu svojih zaštitnih kiselina i vocnog šecera trešnje podsticu rad želuca, creva i pankreasa i samim tim podsticu i varenje.
Osim toga, trešnje izbacuju vodu iz organizma i na taj nacin rasterecuju srce i krvotok i aktiviraju jetru i bubrege.
Antibakterijske supstance u trešnjama sprecavaju stvaranje zubnih naslaga i mogu da sprece nastanak karijesa i probleme sa desnima poput parodontoze.