”Prija mi ukus tog izuzetno lekovitog napitka, a rashladen idealno je osveženje za vrele dane”, kaže popularna farmerka
Glumica Gordana Bjelica svoju ishranu odavno bazira na povrcu, a u pripremi obroka koristi raznovrsno zacinsko bilja koje, kako istice, ima brojna lekovita svojstva. Dan zapocinje kašicicom meda i cedenim sokom, a kad god može, konzumira proizvode od kozjeg mleka koji su prava ”bomba zdravlja”.Gordana je bila ucesnica nedavno završenog rijalitija ”Farma”, a uprkos tome što se na seoskom imanju nadomak Barajeva nije zadržala do finala, kuci se vratila puna utisaka.
Da li vam je prijao boravak u prirodi?
Apsolutno. Nažalost, nemam rodbinu na selu, ali zato postoji seoski turizam koji je za mene, kada je rec o odmoru, bolja opcija nego odlazak na more, planinu ili u banju. Boravak u Lisovicima neverovatno mi je prijao, uživala sam u svežem vazduhu i netaknutoj prirodi. Iako sam prošle godine povredila kicmu, nije mi smetalo spavanje na slami. Istina, prvih nekoliko dana imala sam alergijske reakcije, ali se sve brzo smirilo. Pravo da vam kažem, po povratku kuci, dok sam ulazila u grad, vec me je nešto zabolelo. Tamo mi ništa nije izazivalo probleme.
Pridržavate li se pravila zdravog života?
Odlicno sam u teoriji, ali mi praksa nije jaca strana. Zapravo, tempo života slobodnih umetnika, pa i svih ljudi koji moraju da rade na nekoliko strana kako bi obezbedili egzistenciju, takav je da ne možete da se pridržavate nikakvog režima. U frižideru uvek imam zdravih namirnica, ali sam nažalost cesto primorana da ih bacim, jer ne stignem da ih upotrebim.
Na cemu se zasniva vaš jelovnik?
Meso baš ne volim, pa u mesec dana, dva-tri puta pojedem malo piletine. Obožavam supe i corbe od povrca koje mi se zatekne u frižideru. Juce sam, recimo, kuvala slatki kupus, u koji sam dodala razno povrce, bio je to savršen rucak za ove tople dane.
Otkrijte nam recept za omiljenu corbu?
Krompir se isecka na kockice i proprži nekoliko minuta na blagoj vatri, tek da dobije boju. U to se doda malo griza, a zatim se doliva voda, u zavisnosti od toga koliko vam je porcija potrebno. Postepeno se ubacuje ostalo povrce, pre svega sitno izrendana šargarepa, sitno iseckan beli i crni luk, a pred kraj se doda i jedna babura presecena napola. Corba se potom zacini slatkom mlevenom paprikom, kalijumovom solju i biberom.
Koje zacinsko bilje koristite?
Obožavam ukus i miris mirodije, volim bosiljak, lovorov list, majcinu dušicu, kari… Biber je antikancerogen, dok cimet sadrži vitamin E i cisti krvne sudove od holesterola. Zahvalan je jer može da se koristi na razne nacine; kao dodatak kafi, sutlijašu, grizu… Ðumbir takode ima izuzetna svojstva.
Kažite mi koje vam je omiljeno povrce?
Krompir, paprika, šargarepa… Rado jedem i zeleniš, koji mnogi izbegavaju. Bitno je znati da se blitva i spanac moraju odmah pripremiti i pojesti, to su namirnice koje ne smeju da stoje i da se podgrevaju.
Da li na pijaci uvek kupujete kod ”svojih” prodavaca?
Mladi sir i kajmak uvek uzimam kod istog prodavca, dok sve ostalo kupujem na tezgama sa robom koja mi se najviše dopadne. Moram se pohvaliti da sam majstor za otkrivanje slatkih lubenica. Umem da procenim kvalitet ”na kuckanje” i nije se desilo da pogrešim.
Šta je vaš izbor u prodavnicama zdrave hrane?
Musli, suvo grožde, susam, integralne testenine, maslinovo ulje…
Imate li neki svoj jutarnji ritual?
Obavezno doruckujem i uvek popijem sok od cedene pomorandže.
Kako jacate imunitet?
Svakog dana pojedem kašicicu mešavine meda i polena. Veoma je lekovita i smesa meda i sitno iseckanog belog luka, koja treba da odstoji u tegli nedelju dana na tamnom mestu, nikako u frižideru. Kefir je blagotvoran za organizam, a koga mrzi da sam pravi taj napitak, nece pogrešiti ni ako redovno pije kupovni kefir ili kiselo mleko.
Volite li cajeve? Da li neke od njih koristite za lecenje?
Rtanjski caj za mene je broj jedan. Može se piti u neogranicenim kolicinama, a veoma prija rashladen, kada su velike žege. Caj od peršuna cisti krvne sudove, a kamilica i nana otklanjaju stomacne tegobe. Važno je znati da ovi napici ne smeju da stoje duže od sat vremena – obavezno se moraju popiti u tom roku.
Negujete li se prirodnim preparatima?
Veoma sam zadovoljna svojim tenom. Ima nevernih Toma koji samo odmahnu rukom kada kažem da nisam ubrizgala botoks, ali na mom licu zaista je sve prirodno. Poslednjih dvadeset godina kožu negujem kremom ”Cera Di Cupra”, u kojoj se kao konzervans koristi med. Takode, redovno upotrebljavam Pavlovicevu mast i pantenol. Iskrena da budem, nemam vremena da sama pripremam maske za lice i telo, ali poznato mi je da sve što se jede može da se upotrebi i u kozmeticke svrhe. Na cisto lice, oprano bebi sapunom, lagano utrljajte krišku limuna, paradajza ili krastavca. Koža ce dobiti potrebnu vlagu, a vi cete biti oduševljeni efektom!
Kakav je vaš stav o alternativnoj medicini?
Smatram da bi bilo sjajno kada bi se ljudi podsetili alternativne terapije kakva se svojevremeno primenjivala na selu. Recimo, kozje mleko je nešto najzdravije što možemo sebi priuštiti. Moju pokojnu mamu su, u vreme kad je bila devojcica, izlecili od tifusa tako što su je vodili da pije mleko direktno iz vimena koze.