Osim odlicnog osveženja u vrelim letnjim danima, dinja je i odlican izvor brojnih materija korisnih za zdravlje i lepotu. Vitamini i minerali iz aromaticnih narandžastih kockica dovešce metabolizam u red, rasterace slobodne radikale, pomrsiti racune ponekoj bori, a preplanuli ten održati neki dan duže.
Kockice aromaticne dinje idealno su osveženje tokom toplih letnjih dana. Osim što cete uživati u socnim zalogajima, u organizam cete uneti dosta korisnih materija, porucuju nutricionisti.
Ne treba izbegavati nijednu sortu jer su neke veoma bogate vitaminom B6, koji ce uravnotežiti metabolizam.
Ukoliko se opredelite za dinju više narandžastog mesa, odabracete odlican izvor kalijuma, minerala koji ucestvuje u regulaciji krvnog pritiska.
Pastelna nijansa utice na to da zaboravimo, ukazuju strucnjaci, da je rec o odlicnom izvoru vitamina A (u formi karotenoida).
Prema kolicini betakarotena, pomorandža je daleko iza bilo koje vrste ove socne zanimacije, ali, nažalost, i dalje je iza šampionke na tom polju – šargarepe.
Ljubitelje dinja i preplanule kože obradovace vest da narandžasti raj za nepce može da pomogne da boja ostane duže posle odmora, a sprecice i pojavu poneke bore.
Buduci da su dinje bogate i vitaminom C, strucnjaci isticu njihovu korist u prevenciji raka dojke.
Ishrana bogata tim vitaminom, tvrde naucnici na osnovu brojnih studija, smanjice razvoj slobodnih radikala, a time i bolesti.
Naravno, suplementi se ne racunaju vec onaj C vitamin koji organizam sam uzme iz voca i povrca.
Prema recima strucnjaka, šecera u dinjama ima, ali je bolje da se brinemo o onom koji je u slatkišima. Zato uživajte u jednom od darova leta što cešce!