Cokolada bogata posebnim antioksidansima, koji se bore protiv slobodnih radikala i smanjuju oksidaciju celija, važna je u procesu starenja, a flavoinidi prisutni u kakau povecavaju moždani krvotok i preporucuju se osobama sklonim depresiji, navodi se u najnovijoj studiji o cokoladi, prenose francuski mediji.
Tekst je posvecen crnoj cokoladi, da ne bude zabune
Iako cokolada ima velike kolicine magnezijuma na 100 grama, dve kocke cokolade pokrivaju samo cetiri odsto dnevnih potreba coveka ali dovoljno da utice na bolju funkciju mišica, odnosno smanjivanje grceva, a daju osecaju opuštenosti, što je dobro protiv stresa, kao i osecaj odmaranja.
Sva pomenuta svojstva se odnose na crnu cokoladu, ne mlecnu ili belu ili sa dodacima radi lepšeg ukusa.
Ranija istraživanja navode da crna cokolada smanjuje rizik od srcanog ili moždanog udara za skoro 40 odsto. Utvrdeno je da su ljudi, koji su svakog dana jeli po šest grama cokolade (jednu kocku), imali 39 odsto manje šanse da dožive srcani ili moždani udar.
Americki profesor medicine na Univerzitetu u Koloradu i predsednik americke kardiološke asocijacije Robert Ekel upozorio je medutim da studije o dobrobiti cokolade ne predstavljaju preporuku ljudima da jedu više cokolade.
"Kada bismo svi jeli malu kolicinu cokolade svaki dan do kraja našeg života, svi bismo se ugojili nekoliko kilograma", upozorio je Ekel.